skip to Main Content

Tik nuo gegužės 13 iki 26 dienos Europos aikštėje, prie Savivaldybės, eksponuojami šie INDEX: Award kategorijų nugalėtojai:

file_171

KŪNAS/ BODY
Judėjimo laisvė kiekvienam (Mobility for Each One)

Kiekvienais metais minos suluošina apytikriai 25 000 žmonių, daugiausia civilių.
Šimtai tūkstančių nukentėjusių nuo minų žmonių, norėdami toliau aktyviai gyventi, turi dėvėti tinkamus protezus. Kokybiškas protezas kainuoja nuo 1300 iki 4000 JAV dolerių, todėl ne kiekvienas gali sau leisti jį nusipirkti.

Kanados dizaineris Sébastienas Dubois sukūrė nebrangų, bet aukštos kokybės pėdos protezą„Judėjimo laisvė kiekvienam” (Mobility for each one), kurio gamybos sąnaudos yra tik 8 JAV doleriai, jis gali būti pagamintas bet kurioje dirbtuvėje, o jam reikalingos medžiagos – lengvai prieinamos. Pėdos protezas gali būti naudojamas kartu su kitais kojų protezais ir atitinka Raudonojo Kryžiaus standartus.

Dizaineris: Sébastien Dubois

file_173

NAMAI/ HOME
Saulės butelis (Solar Bottle)

Šeštadalis pasaulio gyventojų neturi švaraus geriamojo vandens, todėl rizikuoja susirgti vandeniu plintančiomis ligoms. Tai viduriavimas, cholera, vidurių šiltinė, hepatitas A, dizenterija ir kt.

Tarptautinėje Milano baldų parodoje, „H2O” ekspozicijoje A. Meda ir F. G. Paz susipažino su SODIS sistema – paprastu ir nebrangiu būdu, padedančiu nešvarų vandenį paversti tinkamu naudojimui net ir namų sąlygomis. Ligų sukėlėjai sunaikinami, įpylus nešvarų vandenį į skaidraus plastiko butelius ir šešias valandas palaikius saulėkaitoje.

A. Meda ir F. G. Paz nusprendė sukurti tokią tarą, kuri geriausiai atspindėtų SODIS sistemos privalumus. Jų darbo vaisius – Saulės butelis, kurio viena pusė permatoma, atvira ultravioletiniams bei infraraudoniesiems spinduliams, o kita – aliuminio spalvos, kad geriau atspindėtų šviesą. Nebrangaus 4 litro talpos butelio paviršiaus ir sienelių storio santykis padidina saulės dezinfekcijos efektyvumą o dėl plokščios formos juos paprasta talpiai sudėti. Patogi nešioti rankenėlė padeda reguliuoti geriausią saulės apšvietimo kampą.
Dizaineriai: Alberto Meda ir Francisco Gomez Paz

file_175
DARBAS/ WORK
Liežuvio siurbtukas (Tongue Sucker)

2005 m. liepos 5-osios Londono teroristų išpuolis atvėrė akis keturiems pramoninio dizaino specialistams iš Jungtinės Karalystės Imperatoriškosios kolegijos ir Karališkosios meno kolegijos. Greitosios pagalbos tarnyboje jie sužinojo, kad net menkiausias medikų vėlavimas gali būti kritiškas. Netekusio sąmonės žmogaus liežuvis užkemša kvėpavimo takus, sutrinka kvėpavimas, ir be sąmonės jis per 4 minutes miršta arba patiria sunkių smegenų pažeidimų.
Liežuvio siurbtukas – mažas ryškios spalvos oro pripildytas plastikinis prietaisas, kuris greitai ir efektyviai padeda atverti sąmonę praradusio žmogaus kvėpavimo takus. Jį lengva naudoti net ir neįgudusiam praeiviui.

Suspauskite pagalvėlę, pridėkite prie nukentėjusiojo liežuvio ir atleiskite. Tokiu būdu liežuvis patraukiamas atgal, atverdamas mažą, bet gyvybiškai svarbią angą, leidžiančią žmogui kvėpuoti.
Ryški šio prietaiso spalva iš tolo praneša atvykusiems medikams apie nukentėjusiuosius, kuriems jau buvo suteikta pirmoji pagalba.

Dizainas: Philip Greer, Lisa Stroux, Graeme Davies ir Chris Huntley.

file_177

ŽAIDIMAS/ PLAY
Tesla Roadster

„Tesla Roadster” yra 100 % elektra varomas sportinis automobilis, visiškai neteršiantis aplinkos ir mažiau nei per 4 sekundes išvystantis greitį iki 100 km per valandą. Šis automobilis yra pirmoji elektra varoma transporto priemonė, kuria, vieną kartą įkrovus baterijas, nuvažiuojama daugiau nei 320 km (200 mylių). Tai prilygtų 217 km (135 mylių) atstumui, kurį nuvažiuoja įprastas automobilis su galonu kuro (3,78 ltr). Įspūdingas modelis įrodo, kad elektrinis automobilis gali būti šaunus ir malonus vairuoti. Baterijos kraunasi 3,5 valandos, ir tai padidins jūsų elektros sąskaitą, tačiau realios šio automobilio sąnaudos yra tik 1 centas už mylią.

Paprastai naujieji automobilių modeliai rinkoje įsitvirtina dėl daugeliui įperkamos vidutinės kainos. Tam, kad elektrinis automobilis atsikratytų golfo ratukų įvaizdžio ir virstų trokštamu objektu, stilingoji 100% elektra varoma „Tesla Roadster“ taikosi į aukštesniąją rinką. Naudojant šią technologiją, planuojama gaminti pigesnius sportinės sedano klasės automobilius, kurių pardavimas iki 2010 m. išaugtų, teigiamai įtakodamas aplinką.

Dizaineriai: Elon Musk, Martin Eberhard ir Barney Hatt („Lotus Design Studio“)

file_180

BENDRUOMENĖ/ COMMUNITY
OLPC XO

99% vaikų iš besivystančių šalių baigia mokyklą taip ir neprisilietę prie kompiuterio. Be kompiuterinio raštingumo trečiosios šalys negali konkuruoti sparčiai augančioje pasaulinėje informacinėje ekonomikoje.

XO nešiojamasis kompiuteris yra ne didesnis už vadovėlį ir lengvesnis nei priešpiečių dėžutė, tad patogus vaikams nešiotis. Jis pritaikytas mokytis lauke – yra atsparus smūgiams ir drėgmei, o ekranas gerai įskaitomas net ir saulės šviesoje.
„Ad-hoc” tinklas įgalina besimokančiuosius bendrauti tuo pačiu metu, sujungiant visus XO kompiuterius į bendrą tinklą. XO kompiuteris gali būti įkraunamas mechaniniu būdu, į komplektą įeina bent du iš trijų priedų: rankena, pedalas, laidas. Taip pat prie jo pridedamas ilgaamžės pakraunamos baterijos.
Dizaineriai: Rebecca Allen, Christopher Blizzard, V. Michael Bove, Yves Behar/fuseproject, Walter Bender, Michail Bletsas, Mark Foster, Jacques Gagne, Mary Lou Jepsen, Nicholas Negroponte ir Lisa Strausfeld.

PUBLIKOS APDOVANOJIMAS

Publikos apdovanojimas skiriamas remiantis „INDEX: AWARD” parodos lankytojų bei Danijos laikraščio „Politiken” skaitytojų balsais.

2007 m. Publikos prizo laimėtojas – dangtelis „Antivirusas” (Antivirus),  apsaugantis nuo adata plintančių infekcijų.

Sukurti „Antivirusą” dizainerę paskatino jos asmeninė patirtis, kai jaunystėje Singapūro pabėgėlių stovykloje ji buvo paskiepyta užkrėsta adata ir po to ilgai sirgo.

Dangtelis gali būti uždėtas ant bet kurios tuščios gėrimų skardinės. Nuėmus panaudotą adatą nuo švirkšto, ji saugiai uždaroma sandarioje skardinėje, ir taip išvengiama pakartotinio užsikrėtimo grėsmės. Šis dizainas atspindi tvaraus vystymosi sampratą; panaudojant atliekas, gaminys darosi prieinamas net ir mažas pajamas gaunantiems žmonėms.

Dizainerė: Hân Pham, Danija

Back To Top